Alexandru Muraru, vicepreşedinte al Comisiei pentru învăţământ din Camera Deputaţilor și, totodată lider PNL, susține că profesorii pierd la capitolul imagine în societate din cauza faptului că mulți au refuzat să se vaccineze anti-COVID.
Deputatul PNL solicită inspectoratelor școlare și conducerii universităților să pornească rapid campanii interne și pe rețelele sociale pentru popularizarea campaniei de vaccinare anti-COVID, în așa fel încât cadrele didactice să fie la curent cu beneficiile primirii serului.
Solicitarea lui Alexandru Muraru vine în contextul în care, la nivel național, ponderea angajațior din sistemul de învățământ universitar care și-au anunțat intenția de a se vaccina este de 60%, mult mai bună față de cea existentă la preuniversitar, de 40%.
“Procentul scăzut de cadre didactice care sunt dispuse să se vaccineze afectează negativ imaginea acestora în societate, precum şi a sistemului de educaţie ca întreg. În acest moment, din motive de multe ori neîntemeiate, statutul profesorilor nu este apreciat aşa cum ar trebui. Lupta în acest moment se duce în minţile oamenilor, după ce cercetătorii au reuşit să confecţioneze în laboratoare arma pentru a putea învinge virusul”, a declarat vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ, deputatul PNL Alexandru Muraru.
În continuare, Alexandru Muraru a precizat că elevii vor reveni în clase doar dacă tot mai multe cadre didactice se vor vaccina, profesorii avânt un rol “cu atât mai important, cu cât dascălii reprezintă modele pentru elevi şi părinţi”.
Săptămâna trecută, Klaus Iohannis, președintele României, a prezentat cele trei scenarii în care ar putea funcționa școlile din 8 februarie, când începe cel de-al doilea semestru.
“În semestrul 2, în localitățile care se încadrează în secnariul verde, cu puține cazuri, toate școlile se redeschid fizic. În localitățile din scenariul galben, adică sunt ceva mai multe cazuri de infectare, merg în continuare la grădiniță și la școală copiii din ciclul primar (clasele I-IV) și copiii din clasele terminale (clasele VIII și XII). În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu, continuă pentru un timp să meargă la grădiniță și la școală copiii de ciclul primar, dar ceilalți nu mai merg la școală. Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid și se merge în online”, a explicat Klaus Iohannis
O decizie definitivă în acest sens va fi luată, însă pe 2 februarie, în funcție de eveoluția epidemiei de coronavirus de până atunci.